Tea Tree olie (Melaleuca Alternifolia)

Tea tree essentiële olie wordt verkregen door het stomend destilleren van bladeren van de theeboom. Een andere naam voor tea tree olie is theeboom olie. Deze heeft als botanische naam Melaleuca alternifolia. De boom kan worden gevonden in Australië. Het is daarom ook één van de bekendste en meest populaire soorten olie in Australië. Omdat de tea tree olie zoveel eigenschappen met zich meebrengt, kon dit natuurlijk niet voor Australië alleen beperkt blijven. Nu is tea tree olie overal verkrijgbaar en kan de hele wereld van zijn gunstige eigenschappen profiteren.

De tea tree olie werd gebruikt door de aboriginals als medicijn tegen een ruime variëteit aan aandoeningen. Onder meer tegen hoest en verkoudheden, maar ook om talrijke huidaandoeningen te bestrijden. Verschillende bestanddelen in tea tree olie hebben wetenschappelijk aangetoond over belangrijke antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen te bezitten.

 • Origine: Australië / Afrika
 • Plantendeel: bladeren
 • Extractie: distillatie
 • Chemotype: 4-terpineol, γ-terpineen

Beschrijving

De zuiverende werking van tea tree ter hoogte van de huid en de luchtwegen is algemeen bekend.

Gebruik

Huid: Massage, bad: 1 à 2 druppels per 10 ml plantaardige olie.

Verstuiven: 5 à 10 druppels in functie van uw smaak of van de grootte van de kamer.

Op 10 ml (1 eetlepel) plantaardige olie naar keuze.

Inhoud

30 ml

 • Bevat van nature linalool, d-limoneen, geraniol.

Werking van tea tree olie (theeboom olie)

Handzeep

Tea tree olie kan gebruikt worden bij handzeep om de handen extra te reinigen van bacteriën en mogelijke virussen. In coronatijden altijd handig om weten dat we dit ook met een natuurlijk product kunnen bekomen. Wetenschappelijke tests hebben kunnen aantonen dat onder meer de E. coli, S. pneumoniae en de H. influenzae virussen kunnen bestreden worden. We kunnen een kleine hoeveelheid extractenolie toevoegen aan bestaande handzeep, of ook ons eigen recept maken. Op Youtube kunnen we talrijke voorbeelden hiervan terugvinden.

Bacteriële infecties bestrijden

Omdat de plant in tropische klimaten groeit, waar er ook heel wat bacteriële infecties plaatsvinden, kan deze plant heel goed gebruikt worden voor zijn antibacteriële werking. Zelfs de meest verschrikkelijke bacteriële infecties kunnen met de extractenolie een halt toegeroepen worden.

Het kan ook inwendige bacteriële infecties helpen doden. Al moeten we zeker en vast opletten bij het inwendig gebruiken van deze olie. Er dienen enorm lage concentraties gebruikt worden en er dient voldoende water gebruikt worden. Maar we kunnen er  bijvoorbeeld bacteriële infecties in de darmen, maag en in de urinewegen mee gaan behandelen. Zelfs voor de behandeling van tuberculose wordt deze tea tree olie gebruikt.

Anti-virale werking op het lichaam

Het mengsel zal helpen om bescherming te bieden tegen virussen. Bij het behandelen van een wonde kunnen we op de korst van de wonde een kleine hoeveelheid tea tree olie aanbrengen in combinatie met olijfolie. Dat zal verhinderen dat er virussen kunnen binnentreden via de wonde.

We kunnen dit beter niet toepassen indien de wonde nog open is, want dan kan pijnlijk worden. Zeker bij kleine kinderen is dat beter te vermijden. Toch blijft de werking hetzelfde. Alleen het contact met de open huid kan voor een prikkelend en pijnlijk gevoel zorgen.

De tea tree olie kan men ook gebruiken als bescherming tegen verkoudheden, griep en andere virale infecties.

Wonden sneller laten genezen

Dankzij zijn anti-bacteriële werking kunnen we er ook voor zorgen dat wonden sneller gaan genezen. Het zal de ontsteking doen afnemen en daarbij ook de activiteit van witte bloedcellen stimuleren die van groot belang zijn in het herstelproces. Een wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat er minder tijd nodig is om een wonde te laten genezen bij het gebruik van tea tree olie.

Slijmoplossende werking

Het mengsel heeft een slijmoplossende werking. Wanneer we dus last hebben van bronchitis of te maken hebben met een geblokkeerde neus dan kunnen we dit middel gebruiken. Door het voor het slapengaan op onze borst of onder de neus aan te brengen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat vastzittend slijm zal worden opgelost en kunnen we de volgende morgen terug vrij ademhalen.

We kunnen ook enkele druppels aanbrengen op ons hoofdkussen. Dat zal hetzelfde effect teweegbrengen in ons lichaam. Doordat we de dampen gaan inademen gedurende onze slaap, wordt het vastzittend slijm weggewerkt. En kunnen we vlotter ademhalen.

Insectenwerend

Tijdens de zomerperiodes kunnen we vaak last hebben van muggenbeten. Het zorgt niet alleen voor pijnlijke jeuk en rode plekken. Maar zal onze nachtrust ook schade toebrengen. Door een kleine hoeveelheid tea tree olie aan te brengen op ons hoofdkussen kunnen we insecten zoals muggen en spinnen weren. Ook kunnen we de tea tree olie gebruiken op ons lichaam. Op die manier krijgen we geen last van muggenbeten en andere insectenbeten.

Het mengsel werkt echter niet alleen insectenwerend. Het zal ze ook doden wanneer we dit gebruiken.

Dit kan ook gebruikt worden bij vlooien en vliegen. Zelfs wanneer we te maken hebben met wormen in de darmen kan de tea tree olie wonderen doen. We brengen de olie aan op onze buik. De huid neemt het heel snel op en zal de wormen in de darmen doden op een ongeziene efficiënte manier.

Stimulerend voor het lichaam

De tea tree olie heeft ook een stimulerende werking op het lichaam. Zo zullen de hormonen gestimuleerd worden en zal de bloedcirculatie positief gevoed worden. Ook het immuunsysteem krijgt een stevige boost. Dit zal bescherming bieden tegen talloze vormen van infecties.

In de aromatherapie gebruikt men dit vaak omwille van zijn belangrijk stimulerende werking. En kan heel makkelijk in combinatie met andere soorten oliën.

Acne bestrijden met tea tree olie

Het wordt voor verschillende problemen met de huid gebruikt. Het wordt daarom dan ook toegevoegd aan heel wat cosmetische producten. We kunnen tea tree olie gebruiken als een alternatieve en natuurlijke behandeling tegen acne. Onderzoeken toonden aan dat acne zeer krachtig kan worden bestreden, zonder enige bijwerkingen.

Een uitstekende manier om het te gebruiken tegen acne, is door enkele druppels te mengen in honing. En dan op onze huid insmeren. Dit mengsel dienen we enkele minuten laten inwerken. Daarna kunnen we het terug afwassen.

Gezonde haardos behouden

Een ander belangrijk voordeel van de werking van tea tree olie is dat we er gezonder haar mee kunnen verkrijgen. Zo kan de extractenolie bijvoorbeeld helpen om de haren te voeden. Mensen die te maken hebben met droog haar kunnen hier enorm veel voordeel mee doen.

Daarnaast kan men dit gebruiken bij het behandelen van roos of bij het behandelen van luizen of vlooien.

Psoriasis en eczeem bestrijden

Ook tegen psoriasis en eczeem kan het mengsel ook ingezet worden. Omdat deze een sterke ontstekingsremmende werking heeft, kan dit gezien worden als een natuurlijke behandeling tegen eczeem.

Om dit in de praktijk toe te passen kunnen we tea tree olie gaan mengen met kokosolie of lavendelolie.

Schimmelwerend en ontwormend

Deze extractenolie kan als geen ander bacteriën en parasieten doden. Dat kan onder meer worden ingezet bij bacteriën op onze voeten. We denken dan bijvoorbeeld aan zweetvoeten, atletische voet of bij schimmel op onze teennagels.

Voor de behandeling van onze voeten is het beter dat we het zuivere mengsel te gebruiken en dit aanbrengen op onze voet. Dat kan worden aangebracht via een watje.

Natuurlijke deodorant

Een belangrijke reden waarom het kan gebruikt worden als natuurlijke deodorant, is door zijn anti-microbische werking. Die zal op zijn beurt zorgen voor het verwijderen van bacteriën onder onze oksels en op andere plaatsen waar bacteriën zich snel kunnen ontwikkelen. Onder de oksel hebben we heel veel zweetklieren en die kunnen een slechte geur veroorzaken. Het zijn de bacteriën op onze huid die deze geur veroorzaken en die kunnen we dus aanpakken door tea tree olie te gebruiken. Ze doden de bacteriën die zich onder onze oksel bevinden en zullen de slechte geur doen afnemen.

 

Hou zeker rekening met deze voorzorgsmaatregelen

Essentiële olie is zeer geconcentreerde olie uit planten of kruiden! Voor de aanmaak van 1 liter olie zijn vaak duizenden kilo's van een plant nodig. Ze dienen daarom zeer voorzichtig en met kennis gebruikt worden. Foutief gebruik kan heel gevaarlijk zijn! 
 1. Veilig bewaren buiten bereik van kinderen
 2. Aanbevolen dosis zeker respecteren (zie bijsluiter)
 3. Inwendig gebruik staat steeds vermeld op de doos, indien niet, NIET INWENDIG gebruiken.
 4. Niet gebruiken bij kinderen onder de 3 jaar
 5. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding
 6. Opletten bij epilepsie, astma en hartproblemen in combinatie met essentiële olie
 7. Bij een te hoge accidentale inname, drink eetbare plantaardige olie en bel het antigifcentrum
 8. Gebruik een drager bij inwendige inname (honing, water, plantaardige olie)
 9. Breng nooit onverdund rechtstreeks op de huid aan
 10. Aanwezige bestanddelen kunnen allergische reacties veroorzaken bij overgevoelige mensen
 11. Vermijd blootstelling aan (direct) licht (citrus is hier heel gevoelig voor)
 12. Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen
 13. Niet geschikt om te gebruiken in de oren of ogen
 14. Sommige essentiële oliën (bvb tijm, kaneel) zijn zeer irriterend. Niet onverdund gebruiken en gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid
 15. Voortdurend gebruik van deze producten is afgeraden
 16. Stel deze producten niet bloot aan hoge temperaturen
 17. Droog en koel bewaren
 18. Antigifcentrum Belgie : +32 70 245 245
 19. Antigifcentrum Nederland : +31 30 274 88 88
essentiële olie tea tree theeboom Tea Tree Essentiële Olie 30ml ...

 14,70

15 op voorraad

of