Waar komt een klankschaal vandaan?

Hun oorsprong en gebruik gaan tot duizenden jaren terug. Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaanse boeddhistische gebieden en in verschillende staten van het Himalaya gebergte. Ze werden vroeger gebruikt als offerschalen, eetkommen en slaginstrumenten. Elke klankschaal heeft zijn eigen karakter, toonzetting en klankkleur.
Men verwijst meestal naar Tibetaanse klankschalen. Omdat ze vroeger werden gebruikt als klankschalen door monniken in kloosters in Tibet. Vandaar dat deze benaming het meest voorkomt.
Wie een authentieke Tibetaanse klankschaal wil kopen, zal hiervoor een grote soms geld mogen betalen. Tegenwoordig komen de klankschalen vooral uit India en Nepal.
Wat is een klankcshaal?
Een klankschaal is een muziekinstrument dat d.m.v. trillingen geluid produceert. Deze schalen zijn er in verschillende maten en materialen. Bovendien variëren ze ook van grootte. Van enkele centimeters diameter tot een meter. Hierbij produceren ze kleinere en meer delicatere geluiden. T.o.v. de grotere kommen die vollere en diepere geluiden produceren.
Om een geluid te produceren worden vaak hamers gebruikt. Daarmee wrijven ze over de rand, zoals met je vinger op een kristalglas. Of slaan ze ermee op de zijkant van de kom. Deze 2 manieren produceren behoorlijk verscheidene geluiden.
Deze worden vaak gebruikt in religieuze en spirituele omgevingen. Maar daarnaast ook voor genezing en behandelingen van verschillende ziekten. Dit door middel van geluidstherapie. Waardoor er een soort energiemedicijn wordt gecreëerd. En bijgevolg herstelt deze de gebroken frequenties van het lichaam, de geest en de ziel.
Voordelen van een klankschaal
Geluidstherapie met een Tibetaanse klankschaal is een oude vorm van regeneratie. In het begin zijn de eerste klankschalen gemaakt van een legering van verschillende metalen. Deze zijn al meer dan 6000 jaar in gebruik in het Verre Oosten.
Klankschalen vormen een mysterieus akoestisch fenomeen. Het geluid van de klankschalen harmoniseert en zorgt voor een diepe ontspanning van beide hersenhelften. Er ontstaat een centrerend effect, waarbij de linker- en rechterhelft met elkaar synchroniseren. Het stimuleert stressverlichting op alle niveaus. Maar elimineert ook gifstoffen uit het lichaam.
Het effect na geluidstherapie: emoties zijn kalmer, geest is helderder en een positief effect op het lichaam. Lees meer in het artikel: ‘De voordelen van een klankschaal‘.
Soorten klankschalen
Er zijn verschillende soorten klankschalen. We kunnen ze onderverdelen naar herkomst en materiaal.
Het is niet bekend wat de oorsprong en legering is van deze klankschalen. Algemeen wordt er aangenomen dat de klankschalen van Nepalese oorsprong zijn. Wat men wel weet is dat ze worden gebruikt bij een ritueel. Een vuuroffer van de Newari. Een volksgroep uit de Katmanduvallei in Nepal. Hoog in de Himalaya was er geen klei om schalen te bakken. Hierdoor gebruikten ze metaalertsen.
Eigen aan de Japanse klankschalen is dat deze klein zijn. De doorsnede is 5 à 6 cm. Deze zijn rituele zuiveringsinstrumenten. Die verbonden zijn met het zenboeddhisme. En de goddelijke eerbiedwaardige shintoïsme. In de shinto-religie worden grote schalen van 90 cm gebruikt. De naam van deze klankschalen is: ‘dobachi’ of ‘keisu’. Enerzijds rusten deze schalen steeds op een kussen met de ronde onderkant. Dit opdat de schaal niet zou omrollen tijdens het aanslaan.
Hier kunnen we zeggen dat de klankschalen uit vuur gemaakt gebakken klei. Bijvoorbeeld de keramiek van de Indianen. Daarna vullen ze deze klankschalen met verschillende hoeveelheden water. Wanneer er bijvoorbeeld op getikt wordt met bamboestokjes, laten ze verschillende tonen weerklinken. De benaming hiervoor is: ‘Jalatrang’ of ‘Jal Tarang’.
Daterend uit 1988 werden deze melkwitte silica klankschalen vervaardigd. Geproduceerd in de Amerikaanse computerindustrie van Arizona. Met de bedoeling als halfgeleiders bij de productie van computerchips. En worden vervaardigd uit silicazand van puur kwartskristal. In een centrifuge wordt het silica blootgesteld aan een middelpuntvliegende kracht. En onder hoge temperaturen gesmolten tot een kom. Er bestaan hier 2 uitvoeringen van. ‘Clear’ is doorschijnend als glas. Eerder dunwandig en verkrijgbaar tot zo een 30 cm diameter. ‘Frosted” is melkachtig glas of opaline. De wand is dikker en vervaardigd tot een diameter van 60 cm.
Deze klankschalen zijn vervaardigd uit bergkristal maar komen zelden voor.
Gouden klankschalen genoemd naar Lama-schalen. Dat is afgeleid van het lamaïsme. Of een ander woord is Tibetaanse boeddhisme. Tijdens productie wordt de klankschaal eerst gepolijst. Daarna gespoeld en elektrolytisch ontvet. Dit om resterende polijstpaste te verwijderen. Na de tweede spoeling wordt de klankschaal in een zuurdip van 10% zoutzuur gedompeld. Vervolgens wordt er opnieuw een spoelbad gedaan. Daarna gaat de schaal gedurende een kwartier in een nikkelbad of messing bad. Hier wordt een laag nikkel of messing voorzien. Na een laatste spoeling wordt de klankschaal voorzien van een goudlaagje. Als afwerking wordt er een laag vernis opgedaan.
Accessoires klankschaal
Waarom hebben we deze attributen nodig? Als eerste kunnen we het hebben over de bescherming van je klankschalen. Deze kunnen gedeukt of bekrast worden door een hard oppervlak. Maar je wil zeker ook niet dat deze valt.
Daarnaast wil je tijdens een sessie met een klant niet dat de kom op de grond valt. Wat een tegenstrijdig geluid zou dit niet maken tijdens de sessie. Een kussen helpt deze op zijn plaats te houden. Hoewel het meeste geluid geproduceerd word door de rand, de hele schaal trilt wanneer je erop speelt. Een te hard oppervlak kan een onaangenaam geluid produceren. Een te zacht oppervlak kan het geluid dempen. Of je kom dof laten klinken.
Belangrijke Troef!
Als laatste kan je ook vaststellen dat de sfeer een belangrijke troef is. Een mooie klankschaal op een mooie rijkelijke stof helpt zeker bij het creëren van deze sfeer.
We kunnen niet zonder aanstrijkstok of klopper op een klankschaal spelen. Daarom is dit een belangrijk onderdeel voor het produceren van het rustgevend geluid. Klankschaalstokken zijn er in verschillende materialen en maten. Ze hebben daarnaast soms ook verschillende handvaten. Dit alles zorgt ervoor dat er verschillende geluiden worden geproduceerd. Er zijn veel hamers met een dubbel uiteinde. Hierdoor bekom je 2 verschillende resultaten.
Hieronder vind je overzicht van kussens en bespreken we de belangrijkste soorten klankschaalstokken- en hamers.

Aanstrijkstokken
Met wol beklede aanstrijkstokken zijn ontworpen om alle frequenties van de klankschalen op een gelijk volume te krijgen. Zo zijn bepaalde tonen niet luider dan andere. En zijn deze tonen nog subtiel en aangenaam. Een suède hamer is gemaakt van een harder hout en omwikkeld met suède. Hierdoor produceer je minder harde en meer etherische geluiden. De 'Fat boy' is een hamer waarvan de breedte tussen de 40 en 60 mm meet. Je moet daarbij denken aan grotere klankschalen. Omdat er een groter oppervlak van suède is.

Vilten klopper
Nepalese vilten hamers variëren in vorm, lengte en grootte van het handvat. Ze worden meestal gebruikt met middelgrote tot grote klankschalen. Voorbeelden hiervan zijn de Jambati- of Thadobati klankschaal. Deze viltkloppers staan bekend om het produceren van goede ritmes en harde geluiden. Ze zijn gemaakt van een harder hout. Als beginner zou ik deze niet aanbevelen. Omdat deze zouden stuiteren tegen de klankschaal en een piepend geluid veroorzaken.

Speciale kloppers
Gongstokken worden ook gebruikt voor grotere klankschalen. Deze kunnen gemaakt worden met vilt, wol of robber. Gongstokken benadrukken diepere tonen. Maar langs de andere kant kunnen ze ook zachtere klanken creëren. De hamer geproduceerd door Ludwig Drums worden gekenmerkt door lange handvatten en kleine koppen. Hierdoor heb je een goede controle tijdens het spelen. Door zijn kenmerkende ovale koppen kan je de klankschaal vanuit verschillende hoeken bespelen. Een kristallen klankschaal hamer bestaan uit een hamer met twee uiteinden. Het ene uiteinde is meestal gemaakt van puur kristal. Het andere uiteinde kan suède, silicone of rubber zijn. De laatste twee verminderen het wrijvingsgeluid bij het bespelen. Siliconen hamers hebben een zachter geluid. Daarnaast verslijten ze minder snel. Daar tegenover staat een massief, heldere kwarts. En zorgt voor een zwaardere klank.

Kussen
Er zijn verschillende keuzes. Zoals een geborduurd kussen, een brokaat ringkussen, een vilten kussen of een vierkant zijden kussen. De keuze is vooral persoonlijk en naar smaak.
- Een vierkant kussen is veel dikker. Deze zijn gemaakt van een rijke stof met knoop in het midden. Meestal ook met kwastjes op de hoeken. De klankschaal brengen we op hoogte met dit kussen. Ze mogen niet wegglijden en moeten daarom groot genoeg zijn. Zo kan de kom zich in de inkeping nestelen die door de knoop wordt gecreëerd. Koop liever een te groot kussen, dan een te klein.
- De ronde tulbandkussen is vrij dik. In het bijzonder handig voor het plaatsen tussen voeten, knieën of arm en lichaam van een klant. Waardoor de kom in een speelbare positie geplaatst kan worden. Bestel een kussen die ongeveer dezelfde diameter als de kom heeft.
- Bij een ringkussen kan de kom moeilijk verschuiven. Tegelijkertijd zorgt het voor een uitstekende klankkwaliteit. Dit heeft tot gevolg dat het ringkussen zorgvuldig moet gekozen worden. Te klein, de kom zal eraf vallen als hij geraakt wordt. Te groot, de kom zinkt in de grote ring. Hierbij wordt het geluid gedempt.
- Vilten kussen is een Nepalese traditie. Deze worden met de hand gevilt in Nepal. En hebben een dikte die past bij de diameter. Niet indrukwekkend om naar te kijken, maar heel stabiel. Ook naar klankkwaliteit heel helder geluid.
- Een kussen is meestal geborduurd. Ze zijn nuttig voor de meeste toepassingen. Daarnaast ook aangeboden in een breed scala van meten. Betaalbaar en aantrekkelijk! Kies voor een pad met dezelfde diameter van de kom of groter.
Klank eigenschappen
Geluidstherapie wordt vaak gebruikt door inheemse culturen over de hele wereld. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van pulserende geluiden, klappen, drummen en zingen. Het komt erop neer dat deze gebruikt worden voor ceremoniële, spirituele en gezondheidsbeleid. Deze pulserende geluiden zoals bij een klankschaal bepaalde klank eigenschappen.
De trillingen die de kom produceert, kunnen geest en lichaam beïnvloeden.
De geluiden die de klankschalen maken, kunnen invloed hebben op hersengolven en zorgen voor ontspanning.
Het luisteren naar muziek of het gebruik van een klankschaal hebben dezelfde psychologische effecten.
Techniek en effecten
Tijdens een klankschaaltherapie ligt u op de grond. De kom kan op u lichaam worden geplaatst. Of er wordt gewerkt met verschillende kommen. Op het lichaam, naast het lichaam of op verschillende plaatsen in de kamer.
Om effectief het geluid te creëren met een klankschaal, gebruikt u een aanstrijkstok, hamer of klopper. Met de aanstrijkstok drukt u in een cirkelvormige beweging stevig tegen de buitenrand. Als je een heldere en duidelijke toon hoort, kan je de beweging vertragen. Gebruik je volledige arm om de beweging te maken.
Daarnaast kan je ook op de kom slaan. Of op de kom slaan en erna de cirkelvormige beweging maken.
- Pijnstillend
- Stimuleren immuunsysteem
- Verlaging bloeddruk
- Stressverlichtend
- Depressie verminderen
- Slaap verbeteren
- Energie van het lichaam in evenwicht brengen
- Harmoniseren lichaam
Risico's
Hoewel het gebruik van klankschalen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zullen mensen die gevoeliger zijn aan bepaalde dingen moeten opletten. Zoals mensen die vatbaar zijn voor hoofdpijn. Soms kan het geluid en de trilling van de klankschaal voor hoofdpijn zorgen. Of hoofdpijn verergeren. Ook bij zwangerschap is het beter de klankschaal te vermijden. Hier is geen wetenschappelijk onderzoek naar gesteld. Dus beter voorkomen. Personen met epilepsie kunnen dit beter ook niet doen. Het geluid en de trillingen van klankschalen kan mogelijks een aanval veroorzaken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.